Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hajhullás megelőzése -az egészség táplálkozás

2008.12.30

A továbbiakban áttekintem az egészséges táplálkozás legfontosabb elemeit

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

1.Akkor táplálkozunk egészségesen ,ha a szükségletünknek megfelelő tápanyagot juttatjuk a szervezetbe.Ebben az esetben a kifejlett szervezet súlya állandó marad és hozzávetőleg a centiméterben megadott testmagasság- (minusz)100 képlettel kiszámítottnak lesz megfelelő.Például egy 182 cm testmagasságú férfi testtömege 80-82 kg körül még elfogadhatónak tekinthető.A különböző irodalmi források által közölt táblázatok ennél pontosabban határolják be az optimális testtömeget ,íme egy példa:

Testmagasság 

férfi (ruha nélküli) testtömeg

tm.m     t.súly kg
1,45 46,0 42-53
1,48 46,5 42-54
1,50 47,0 43-55
1,52 48,8 44-57
1,54 49,5 44-58
1,56 50,4 45-58    női
1,58 55,8 51-64 51,3 46-59
1,60 57,6 52-65 52,6 48-61
1,62 58,6 53-66 54,0 49-62
1,64 59,6 54-67 55,4 50-54
1,66 60,6 55-69 56,8 51-65
1,68 61,7 56-71 58,1 52-66
1,70 63,5 58-73 60,0 53-67
1,72 65,0 59-74 61,3 55-69
1,74 66,5 60-75 62 56-70
1,76 68,0 62-77 64,0 58-72
1,78 69,4 64-79 65,3 59-74
1,80 71,0 65-80
1,82 72,6 66-82
1,84 74,2 67-84
1,86 75,8 69-86
1,88 77,6 71-88
1,90 79,3 73-90
1,92 81,0 75-93


2.Többször együnk keveset,lehetőleg azonos időpontban.

3.Rágjuk meg alaposan az ételt.Ne feledjük az emésztés már a szájban elkezdődik.

4.Táplálkozzunk változatosan! Minél többféle ételt veszünk magunkhoz annál biztosabbak lehetünk abban,hogy a szervezet , így a haj számára szükséges tápanyagok,vitaminok,ásványi anyagok elegendő mennyiségben bejutnak a szervezetbe.

5.Étkezzünk rost dúsan.Fogyasszunk zöldségeket,gyümölcsöket , magvakat ,teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret ,péksüteménye- ket.Reggelihez fogyasszunk  műzliket ,gabona -és kukoricapelyhe- ket. A rost elősegíti a bélműködést,megköti a toxikus bomlástermé- keketn,könnyű székletet biztosít és még ráadásul B vitaminokat is tartalmaz.

6.Csökkentsük az elfogyasztott állati zsírok mennyiségét,:főzés- hez használjunk olajat.Főleg sovány fehér húsokat fogyasszunk . Sütés helyett alkalmazzunk kímélő főzési eljárásokat:gőzölést,pá-rolást ,használjunk fóliát ,cserépedényeket.

7.Óvakodjunk a három fehér méregtől:cukor,só,finomított liszt .    Az édesség iránti igényünket elégítsük ki gyümölcsökkel. Ételeink- be ne rakjunk cukrot,se rákkeltő édesítő cukorpótlókat.Használ- junk inkább mézet.                                                                                        Az élelmiszerek jelentős részében túlságosan sok só van,legalább az általunk készített fogásokba ne rakjunk ,vagy csak nagyon minimális mennyiséget ,és alkalmazzunk jódozott,vagy tengeri sót.A  só tönkreteszi az  ereket. Ne feledjük a finomított liszt és a cukor savas irányban hat,így a közömbösítésére fordított anyagok csökkentik a szervezet puffer kapacitását és Ca mennyiségét.

8.Fogyasszunk elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot. Legjobb a növényekben lévő megkötött úgynevezett "szerves víz".Igyunk ásványi-,forrás,vagy szükség esetén gyógyvizeket,  gyógyteákat.Kerüljük az alkoholt,a kávét ,a vegyi alapú üdítő italok fogyasztását.Ezek kifejezetten károsak az egészségre.Egy felnőtt embernek naponta kb. 2,5-3 l folyadékot kellene elfogyasztania ahhoz,hogy a vízháztartása rendben működjön (emésztés, felszívódás,keringés,szállítás,anyagacsere folyamatok, kiválasztás,hőszabályozás stb).Ehhez képest az átlagember fél liter vizet is alig iszik.A rendszeres és tudatos vízivással olyan panaszokat lehet megelőzni mint a fejfájás,az alacsony vérnyomás, a vesekőképződés.A szükséges víz elfogyasztása elősegíti a méregtelenítést,javul a vérkeringés ,megszünik a dehidratáció ,fo- kozódik a hajhagymák tápanyagellátottsága.Ne feledjük a víz az egyik legfőbb táplálékunk !Az étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, étkezés közben és közvetle- nül utánna fogyasztott folyadék megzavarja az emésztési folyama- tot.

9.Csökkentsük a szervezet sav-bázis egyensúlyát savas irányba mozdító ételeket,mint a cukorfélék,szénhidrátok,állati fehérjék arányát és növeljük  az úgynevezett "lúgosító ételeket",mint a zöldségfélék,a cukorszegény gyümölcsök ,saláták arányát az étrendünkben.Táplálékunk legalább fele friss élő,nyers étel legyen,  kedvezően, ízletesen ,ízlésesen előkészítve.

10.Kerüljük az agresszív,túl pikáns izesitő szereket,mert emésztési zavarokat okozhatnak.

11.Evéskor adja át magát a gasztronómiai élvezeteknek.Ne olvasson újságot,ne hallgasson rádiót,vagy perlekedő családtagot. Nyugodt ,kényelemes ,stresszmentes ,kedvező klimatikus feltételek között fogyassza el mindennapi betevőjét és közben emlékezzen az éhező,nincstelenekre is.

12.Ne együk degeszre magunkat.A tökéletes emésztéshez és a jó kondícióhoz a félig telt gyomor az ideális.

13.Naponta legalább egyszer legyen széklete.Ellenőrizze a széklet állagát,színét és mennyiségét.A megfelelő széklet laza konzisztenciájú,1,5-2 cm átmérőjű,sárgásbarna színű,napi mennyisége 400-450 g.Szaga és szine az elfogyasztott táplálék függvényben változó.Nem tartalmaz nagyobb hámszövetet ,alvadt, vagy friss vért és emésztetlen táplálékot.A  széklet minőségét egyénileg kell szabályozni,beállítani.Az összetétele jelzi a táplálkozás minőségét.A megfelelő székletürítési "menetrend" a zöldségfélék rendszeres fogyasztásával, a reggeli műzli mennyiségével és minőségével,joghurt és más savanyított tejtermékkel legtöbb esetben hatékonyan szabályozható.

A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok ásványi anyagok és nyomelemek

A hajhagymák és a hajas fejbőr vitamin és nyomelem ellátottsága nagymértékben befolyásolja a haj újraképződését,növekedését és a keletkezett hajszálak minőségét.A szőrtüszők mellett lévő fagyúmirigyek működése is csak megfelelő tápanyagellátás mellett zavartalan.A két létfontosságú tápanyagcsoport teljes ,vagy részleges hiánya hajhulláshoz,matt,száraz,töredezett ,vagy éppen  túlzsíros haj kialakulásához vezet.Gyakorlati kiváltó ok lehet a hiányos,vagy vegetáriánus táplálkozás,a rosszul összeállított diéta a szakszerűtlen böjtkúra,felszívódási rendellenesség,antibiotikus kezelések.Arra kell törekedni,hogy a szükséges hatóanyagot lehetőleg ne szintetikus forrásból,hanem természetes formában , tehát zöldségből és gyümölcsből vegyék fel.

Hajtápláló vitaminok

A vitamin

A legjobb gyökfogó,a toxinok ellenszere,mert antioxidáns hatású. Elővitaminja a béta karotin.Hozzájárul a szem ,a bőr,a haj, a fogak,a fogíny egészségének a megőrzéséhez,a szaporodás zavartalansá- gához ,mert az érintett szervek és szövetek fejlődésében fontos szerepet játszik.Hatására a haj sima és bársonyos lesz. Hiányának a jelei :a haj és a fejbőr száraz,korpásodó,a körmök elvékonyodnak deformálódnak,töredeznek.Túladagolása kerülendő mert elraktáro- zódik a szervezetben és májkárosodást ,hajhullást idéz elő.

Természetes forrásai:sárgarépa,sütőtök,tojás sárgája,tengeri halak,tej,vaj belsőségek.

B vitaminok

Erősítik és táplálják a hajat ,csökkentik a korpásodást,szabályoz- zák a faggyútermelést,aktiválják a hajhagyma anyagcserefolyama- tait.Védik a hajat a hajhullástól és az őszüléstől.Segítenek a gyulladások kivédésében,egészségesen tartják a fejbőrt.

Természetesforrásai:sörélesztő,hal,tojássárgája,dió,mogyoró,hüve-lyesek,búzacsira.

Biotin (H-vitamin)

Részt vesz a fehérjék,zsírok ,szénhidrátok anyagcseréjében.A hajat egészségesebbé, a körmöket erősebbé teszi.Hiánya fáradt-sággal,étvágyvesztéssel,bőrproblémákkal,vérszegénységgel,ér-zészavarokkal,koleszterinszint emelkedéssel járhat.

Természetes forrásai:élesztő ,tojássárgája,dió,mogyoró,máj,zöld- ségek,hal,tej,teljes kiőrlésű gabonafélék.

C vitamin

Antioxidánsként növeli a szervezet és a haj ellenállóképességét,  immunerősítő,elősegíti a vas felszívódását,a hemoglobin képző-dést.A szervezet nem képes elraktározni ,ezért minden nap folyamatosan pótolni kell.

Természetes forrásai:paprika,csipkebogyó,savanyú káposzta,kivi, citrusfélék.

E vitamin

Erőteljes antioxidáns,óvja a szív-és érrendszert,az immunrendszer egységét,erősíti a kapilláris erek falát,szebbé teszi a hajat és a bőrt. Hiánytünetei:izomgyengeség,fénytelen haj,vetélés, prosztatabán- talmak.

Természetes forrásai:növényi olajok,tojássárgája,teljes kiőrlésű gabona készítmények,búzacsíra,leveles zöldségek,olajos magvak, hüvelyesek.

Folsav

Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez,a szervezet sejtjeinek osztódásához,az aminosavak anyagcseréjéhez.Javítja a vas felszívódását.Fontos szerepet tölt be a magzat embrionális fejlődésében,mert az embrió gerincét lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul.A folsav a B vitaminnal együtt késlelteti a haj őszülését.

Természetes forrásai:máj,élesztő,hüvelyesek,olajos magvak,

Hajtápláló ásványi anyagok és nyomelemek

A vas

Hiányában,csökken a vörösvértestek hemoglobin tartalma,a vér oxigén tránszport kapacitása és így az izmok munkavégző képes- sége.A hiány tünetei:vérszegénység,fáradékonyság,hajhullás,  gyengeség,erőteljes szívdobogás.Vashiány léphet fel a szükségletnél kevesebb bevitel (pl.vegetáriánusoknál,miután a hús jelentős vas forrás),felszívódási zavarok,vagy különböző vérzések (erős menstruációs vérzés) miatt,de sportolóknál is gyakori.

Természetes források:tojás,húsok,máj,zöld növények,spenót.

A cink

Az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme,mivel több mint 200 féle enzim alkotója.Fontos szerepe van a bőr és a haj egészségének a megőrzésében.Hiánya esetén a haj elvékonyodik s kihullik. Elegendő felvétele esetén a haj megerősödik és gyorsabban nő.

Természetes forrásai:a hús,a búzacsíra,a sörélesztő,a tökmag,a napraforgó mag,a tojás.

A jód

A pajzsmirigy anyagcsere szabályozó tiroxin hormon alkotóeleme. A tiroxin a szervezet összes sejtjeinek az aktivitását befolyásolja.  Alapvetően a sejtek oxigénfelvételét segíti elő ,ezáltal a táplálék legfontosabb komponenseinek (fehérjék,szénhidrátok,zsírok) sejtszintű hasznosulását szabályozza.Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz,golyva kialakulásához és csökkent pajzsmirígy-működéshez vezet.Hazánk területének 80%-a jódhiányos.A jódzott konyhasó használata ezért az egész ország területén kötelező!

Természetes forrásai:tengeri hal,tengeri só,zöldségek.

A réz

Az enzimek működésének biztosításán keresztül vesz részt a szervezet legfontosabb biokémiai folyamataiban.Ez a nyomelem nélkülözhetetlen ahhoz,hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék a tevékenységüket az egész szervezet- ben.A réz hiányában a vas nem tud beépülni a hemoglobinba,tehát vérszegénység alakul ki,gyengül az immunválasz,csökken az érfalak rugalmassága,növekszik a vér LDL koleszterin szintje.Ez utóbbi  az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezője.A réz részt vesz a melanin képzésében,így fontos a bőr és a haj pigment képződésében.

Természetes forrásai:a hüvelyesek dió,mogyoró,aszalt gyümöl- csök,élesztő,teljes kiőrlésű termékek.

A szelén

Hatását tekintve antioxidáns,rákmegelőző.Különböző enzimek alkotórésze,ezáltal véd a szabad gyökök ellen,nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormon termeléshez.Hiányában a jódhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek,emellett gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak a különböző fertőzések,hullik a haj.Túlajadago- lása hajhullást okoz! Magyarország jelentős régiói szeléhiányosak!

Természetes forrásai:hús,búzacsira,barna rizs,gabonafélék.

Kalcium

A csontok fontos alkotója ,azok egészséges fejlődésének fontos eleme.Hiánya csontváz fejlődési visszamaradást,kifejlett korban csontritkulást okoz.Nagy szerepet játszik a haj struktúrájának építésében,a köröm és a bőr állapotának javításában.Felszívó-dáshoz a D-vitamin és magnézium jelenléte szükséges.Ezek  hiányában nem szívódik fel ,vagy a csontok helyett a lágy szövetekben rakódik le.

Természetes forrása:a tej-és tejtermékek.

A magnézium

Az idegek,az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle.Idegnyugtató hatása van, ezért stresszoldó. Segíti a Ca beépülését.A tartós stressz kedvezőtlenül hat a hajra.

Természetesforrásai:alma,citrom,grépfruit,füge,mandula,dió,kukorica.

Foszfor

Részt vesz az energiatermelő folyamatokban (ATP,AMP,ADP),a DNS felépítésében,az erős csontozat és fogak kialakulásában.A foszfor származékai a sejten belüli ingerületátvitelhez nélkülözhe-tetlenek, minden sejt,így a hajhagymák mátrix sejtjei működésének az alapját képezi.A korábban felsorolt nagy energiájú foszfor-vegyületek a sejt energiaraktárai.

Természetes forrásai:szinte minden élelmiszerben megtalálható.  Hiányával nem kell számolni, miután az élelmiszeripar különböző adalékanyagok és tartósítószerek formájában gondoskodik az ellátásunkról!

A kén

Segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában.Nélkülözhetetlen az egészséges haja ,bőr és a körmök felépítésében szerepet játszó keratin nevű fehérje előállításához szükséges kéntartalmú aminosavak (metionin,cisz- tein,cisztin) komponenseként.Közreműködik a máj epeelválasz- tásában és a baktérium fertőzések leküzdésében.

Természetes forrásai:tojás,lencse,hús,vörös vesebab,zöldborsó.

 A kálium

A nátriummal együtt a kálium ionok szabályozzák a szervezet vízháztartását,felelősek a bőr víztartalmáért ,továbbá kihatással van a szívritmusra.Szükséges a  sav-bázis egyensúlyhoz,az idegrendszeri ingerületek átviteléhez,az izomműködéshez,a sejtek energia ellátásához.

Természetes forrásai:zöld leveles növények,burgonya ,torma,para-dicsom,dinnye,citrusfélék,,banán ,napraforgómag.

Mangán

Minden szövetben előfordul,de a májban van belőle a legtöbb,ezen kívül a csontokban és a vesében található nagyobb mennyiségben A mangán az enzimek aktivátoraként működik,így a szénhidrát és a zsíranyagcserében ,de a fehérje,a DNS,RNS az inzulin szintézisé- ben is részt vesz.Hiánya bőrkiütéseket,hajszínvesztést,a haj- és a körömnövekedés csökkenését okozhatja.

Természetes forrásai:zöld levelű növények,borsó répa,szemes gabonafélék,dió,tojássárgája.

 A haj optimális növekedéséhez és fejlődéséhez nélkülözhetetlen a normális fehérje ,pontosabban az aminosavellátás.A hajat alkotó  szárazanyag 98 %-a keratin fehérje.Ha a képződéséhez szükséges aminosavak valamelyike hiányzik,vagy a szükségletnél kevesebb van belőle ,akkor a fehérjeszintézis megáll,vagy csökken ,ami a haj szerkezetében azonnali módosulást (elvékonyodást),vagy a növekedés megtorpanását,a hajszál elhalását eredményezi. Különösen érvényes ez az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminósavakra,amelyeket a szervezet nem tud szintetizálni,így ezeket a táplálékban készen kell elegendő mennyiségben felvenni. Az esszenciális aminósavak között is kiemelkedő fontosságúak -a már korábban említett -kéntartalmú aminósavak (metionin,cisztin)  ,miután ezek a keratin felépítésében kulcsszerepet játszanak! Ha a szervezet aminosav deficitben van először megpróbál takarékoskodni,ezért leállítja a hajszálak növekedését ,így azok átkerülnek a pihenő fázisba.Ennek eredményeként, két három hónap elteltével, garantáltan jelentkezik a hajhullás (vegetáriánizmus).

 

A túlzott fehérjefogyasztás is káros,mert fölöslegesen terheli a májat,savas irányban befolyásolja az anyagcserét,fokozza a Ca kiürülést a szervezetből,amit a szervezet a csontokból,a körömtől és a hajból von el.A szervezet fehérje,pontosabban aminosav szükségletét sovány húsokkal kell fedezni.A nagy koleszterintartal- mú ételek (pl.vörös húsok)  megváltoztatják a fejbőr PH értékét,így túlzott fogyasztásuk korpásodás kialakulásához vezethet.

Elegendő folyadék felvétele

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme.Az emberi test 60-70%-át víz alkotja.A víz a tápanyagok oldószere,fontos anyagcsere folyamatok közege, számtalan biokémiai folyamat  kiindulási és végterméke ,részt vesz a tápanyagok felszívódásában,majd szállításában, mint hőtároló és hűtőfolyadék a szervezet hőháztartásának fontos eleme,  részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában ,az anyagcsere bomlástermékei kiválasztásának nélkülözhetetlen komponense , a sejtek fontos alkotó része ,az izületek , az idegrendszer zavartalan működésének,vagy például a szaporodásnak is fontos eleme,vagyis nélkülözhetetlen minden életfolyamatban.

A napi víz szükséglet forrásai:italok,szilárd táplálékok,az anyagcsere során keletkező oxidációs víz.A szervezet vízleadásá- nak módjai:vizelet,a kilégzett levegő páratartalma,a bőrfelületről való párologtatás ,a széklettel távozó víz.

                                                                                 Jelentős folyadékveszteség esetén a vizet folyamatosan pótolni kell.Túlzott folyadékbevitel azonban megterheli a szív -és  keringés i rendszert és a veséket.A szervezet kiszáradása (dehidratáció) akkor lép fel ha a szervezet több folyadékot veszít mint amennyit felvesz.Ilyen helyzet állhat elő hasmenés,hányás,erős verejtékezés vizelethajtók használatakor ,vagy kevés folyadékfelvétel alkalmával

A kiszáradás következményei:

 • anyagcserezavar
 • fáradékonyság,gyengeség,kimerültség
 • szédülés,fejfájás,zavartság
 • szívdobogásérzés
 • vesekőképződés
 • a vér besűrűsödése
 • izomgörcsök
 • a salakanyag felhalmozódása és lerakódása
 • az öregedési folyamat felgyorsulása.

A vízfogyasztás legkedvezőbb ideje az étkezések közötti időszak. Étkezés előtt fél órával és evés után két órával kell inni.Étkezés közben csak nagyon keveset kell inni,mert a víz felhígítja az emész -tőnedveket és ezáltal lassítja az emésztési folyamatokat.

A szervezet szomjúságérzettel jelzi a folyadékigényét,erre azonban nem mindég szabad hagyatkozni,mert idősebb korban például csökken a szomjúságérzet.

A folyadékszükséglet egyénenként változó lehet az életkor,a táplálkozással,a táplálék koncentrációjával,víztartalmával összefüggésben,de befolyásolja a fizikai aktivitás,a környezeti hő-mérséklet,a levegő páratartalma,mozgása,a napfény mennyisé- ge és intenzitása stb.A felnőttek átlagos napi folyadékszükségletét 2,5 literre teszik.

A vízforrása talajvíz,vagy természetes vizek lehetnek.A víz sokféle anyagot képes felvenni ami azért veszélyes mert nem látjuk,hogy milyen káros anyagokat tartalmaz.A vízekben akár 50 000 nemkívánatos anyag is előfordulhat.A káros anyagoknak csak jelentéktelen hányadát távolítják  el .A nehézfémek,vírusok,vegyszerek,permetezőszerek,műtrágyák,kal-ciumkarbonát (vízkő ami bizonyítottan érelmeszesedést okoz )kü-  lönböző mennyiségben fordulnak elő az ivóvizeinken.Ezekből az anyagokból ellenőrizhetetlen mennyiség található az ivóvizekben. Az ásványvizeket forrásokból nyerik.Vannak szerves és szervetlen kötésben előforduló ásványok,amelyek a vízzel jutnak a szervezet- be.A test "vegyi laboratóriuma"csak a szerves vegyületekhez kötött ásványokat képes felvenni.Ezek csak élő anyagokból számazó forrásokból eredhetnek,mint a növények,magvak,zöld-ségek,gyümölcsök,tejtermékek,állati termékek.Az ásványvizekben lévő szervetlen sókat a szervezet nem tudja hasznosítani.Ezeket rendszerint kiválasztja,vagy elraktározza..Ez utóbbi folyamat eredménye az elmeszesedés,a szervek működési zavarai..

A szervezet számára a legjobb az ásványokban szegény (1 g / 1 liter alatti) természetes,szénsavmentes forrásvíz pl ártézi forrásvíz!

 A sav-bázis egyensúly rendbentartása

A szervezet elektrolit háztartását  (a pozitív és negativ töltésű ionok arányát),a savas és lúgos kémhatású tápanyagok egyensúlyát fontos betartani,nyomon követni. A szervezet arra törekszik,hogy belső egyensúlyát állandó viszonyok és határok között tartsa fenn (homeosztázis).A belső szabályozó mechanizmusait ezért úgy működteti,hogy az élettani optimum határai között maradjon.Ennek  a szabályozó rendszernek a fenntartása energia és anyagigényes folyamat.Ha a szabályozáshoz szükséges anyagok elfogynak,a raktárak kiürülnek akkor kóros folyamatok,anyagcsereforgalmi betegségek keletkeznek.Ezt a helyzetet kell elkerülni az egészsé- ges táplálkozás szabályainak a betartásával.

Az anyagcsere betegségek kialakulásának leggyakoribb okai:

 • a helytelen táplálkozás (denaturált élelmiszerek fogyasztása)  hibás étkezési szokások,
 • élvezeti szerek (pontosabban mérgek) fogyasztása,
 • környezeti mérgek ,
 • a stressz és a negatív érzelmek (bosszúság,ideges rohanás,  írigység,rosszindulat)hatása,
 • elektroszmog,
 • vegyi úton előállított gyógyszerek,
 • mozgáshiányos életmód,elkényelmesedés,motorizáció.

A rosszul összeválogatott ételekben túl sok a szerves és szervetlen savat képző komponens (könnyen emészthető szénhidrátok,cukrok,nagy fehérjetartalmú anyagok,zsírok),ennek következtében a szervezet PH-ja savas irányba tolódik el ,látens acidózis alakul ki. Az "elsavasodott "szervezetre jellemző:

 1. Az ásványianyag vesztés .A szervezet a savak közömbösíté- séhez a raktáraiból,a csontokból és a fogakból vonja ki az ásványi anyagokat,elsősorban a Ca-ot.Ennek a következménye a csontritkulás és a romló fogazat.
 2. A salakanyagok lerakódása,rendszerint a kötő- és a zsírszö- vetben.A salakanyagok felhalmozódásával a sejtfalak megvas tagszanak,átjárhatatlanná válnak.Nem jutnak hozzá a tápanya gokhoz,oxigénhez,hypoxiás állapot jön létre és az ilyen sejtek elhalnak.A bőr pedig elveszíti a feszességét,rugalmasságát,a haj állaga romlik.
 3. Immunitásvesztés.Az elsavasodás (acidózis)megbénítja az immunrendszert.A rák,vagy egyéb súlyos betegség kialakulásakor a szervezet mindég savas állapotban van .A szabad gyökök ilyenkor mindég kedvükre garázdálkodhatnak

Mit tehetünk a túlsavasodás ellen?

 • Változtassuk meg a táplálék szerkezetét,növeljük a lúgos hatásúak fogyasztását és csökkentsük a savasakét.A helye- sen alkalmazott böjt méregteleníti a szervezetet,kíméli az emésztőszerveket,megtisztítja a beleket.
 • A lelki egészség helyreállítása,stablizáció,a stressz és a negativ érzések megszüntetése (jóga,autogén tréning,relaxá-ció,hitgyakorlatok).
 • A vese,a bél,a tüdő és a bőr természetes kiválasztó tevékeny- ségének helyreállítása ,támogatása.
 • Az általános testi állóképesség erősítése.Sport,kocogás,séta. Az egészséghez vezető legjobb út a gyalogút!

Mit együnk?

"Amit eszel azzá leszel"

"Ételed legyen a Te orvosságod!" Hippokratesz.

Táplálékunk legyen annyira természetes amennyire lehet.A fanatiz- mus az étkezés területén is káros.

Gyakran együnk:

 • minden bázikus élelmiszert
 • lehetőleg hazai gyümölcsöket
 • mindenféle salátát
 • mindenféle nyers zöldséget
 • teljes gabonamagvakat,főleg hajdinát
 • gyógynövényeket
 • hüvelyeseket
 • szűz (hidegen sajtolt) étkezési olajokat
 • igyunk egészséges ivóvizet

Minden nap együnk gyümölcsöt,salátát,zöldséget.

Ritkán fogyasszunk:

 • zsíros ,vörös húsokat
 • cukrot és édességet
 • mesterséges édesítőszereket
 • ízfokozókat,konyhasót
 • fehér lisztből készült ételeket
 • állati és mesterséges zsírokat
 • tartós tej és tejterméket.
 • fagylaltot főtt gyümölcsöket
 • kész és gyors ételeket panírozott olajban sült berántott ételeket.

Egyáltalán ne együnk:

 • konzervet
 • sertéshúst és húskészítményeket
 • tartós tejet.

Bázikus ételek:

 • frissen készített zöldség és gyümölcslevek,gyümölcsök (napközben fogyasztva )
 • zöldség gyümölcsök padlizsán tök,cukkini
 • leveles zöldségek,leveles saláta(magnold ,spenót minden káposztaféle
 • gyök-gumósok (zeller,cékla,répa,torma,burgonya)
 • rókagomba,vargánya
 • paréj,rebarbara,hagyma,uborka.

Csekély mértékben bázikus ételek:

 • tej,író,aludttej
 • aszalt gyümölcsök,almalé,datolyalé,sárgarépalé
 • szója,búzacsira ,tönkölybúza.

"Savas "ételek:

 • állati eredetű húsok,húskészítmények,hal,tojás
 • csokoládé,kakó,fehér liszt és készítményei
 • kávé,cukor és cukrozott ételek
 • földimogyoró

Alacsony "savtartalmú" ételek:

 • túró,élőflórás joghurt
 • mogyoró
 • teljes kiőrlésű kenyér és péksütemény (rozs,búza).