Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hajhullás okai

2008.10.09

A  hajhullás okai rendkívül sokfélék és összetettek.Ezért a lehetséges okokat csoportosítva,rendszerezve tekintjük át,kiemelve a tipikusakat.

A BETEGSÉGEK

A műtétek és az elhúzódó betegségek

A hajszálak rendkívül érzékenyen reagálnak a szervezetben lezajló változásokra.Egy elhúzódó betegség jelentősen legyengítheti az immunrendszert olyannyira,hogy az fokozott hajvesztésben nyilvánulhat meg.A műtéti beavatkozások hasonló traumát okozhatnak, így hajhullás ilyenkor is bekövetkezhet.Ezekben az esetekben szerencsére átmeneti állapotról van szó,ezért mihelyt regenerálódik a szervezet a hajhullás is megszünik és helyreáll a hajnövekedés egyensúlya,a hajhiányos területek is visszakapják az elveszített hajállományukat.

Előfordulhat,hogy nem tudják megállapítani,hogy mi okozza a hosszú ideje meglévő hajvesztést.Ilyenkor érdemes tapasztalt természetgyógyászhoz fordulni aki képes megállapítani,hogy a jelenség hátterében esetleg milyen betegség húzódik meg.A hajhullást kiváltó betegségek például a cukorbetegség, májzsugor, bőrgyulladás,különféle gyulladásos gócok a szervezetben,például egy rossz fog,sugárkezelés stb.

A pajzsmirígy túl-,illetve alulműködése

Mindkét abnormális pajzsmirígy működés okozhat hajhullást.A pajzsmirígydiszfunkció megállapításához laboratóriumi vizsgálat szükséges.Kezelését érdemes szakorvosra (endokrinológus ) bízni,de tapasztalt természetgyógyász is képes megfelelő terápiát ajánlani.A hatékony beavatkozás után a probléma oka is sikeresen szanálható.

A fejbőr gombás megbetegedése

Elsősorban gyermekeknél fordul elő.Felnőtteknél abban az esetben lehetséges ha állatokkal foglalkoznak.Gyermekek esetében is rendszerint állatokról terjed át.Fokozott higiénés figyelmet kell rá fordítani,mert  másokra is átterjed.Legtöbbször két gomba törzs a mikrosporia és trichophyton fajok váltják ki.A fejkosz a rossz higiénés körülmény következménye,szintén trichophyton fajok okozzák.Minden változat szakszerű kezelést igényel,mert maradandó kopaszságot is okozhat.Hatékony homeopátiás gombaölő készítmények is segítik a  gyógyulást.

A foltos kopaszodás, rendszerint autoimmun betegség.

Az alopecia areáta nevű foltos kopaszodás a hajhullásnak az a fajtája,amikor a hajas  fejbőr felületén különböző méretű kerek, vagy ovális foltokban teljes hajhiány alakul ki.A foltok kiterjedése a néhánytól a teljes kopaszodásig terjedhet.Ilyenkor a szervezet védekező rendszere téves immunreakció miatt ellenanyagot termel amely megtámadja a szőrtüszőkben lévő gyorsan osztódó mátrix sejteket és a hajnövekedés leáll.Érdemes ilyenkor elvégezni egy átfogó vérvizsgálatot,ezzel ki lehet zárni néhány lehetséges okot ,mint például a szervezetben lévő gyulladást(rossz fog,man-dulagyúlladás,izületi gyulladás stb).További ok lehet a pajzsmirígy -probléma,vitiligo (bőrpigmenthiány ),tartós stressz,lelki okok,vér-szegénység,gyógyszerek.Elég  gyakori,hogy nem található semmiféle ok a foltos kopaszodás hátterében.A kezelés ilyenkor rendszerint a tünetek megszüntetésére irányul,illetve egy általános méregtelenítés elvégzését lehet ajánlani.

A stressz

A mai rohanó életvitel,a megélhetési nehézségek ha hosszú ideig tartó stresszt hoznak létre maradandó nyomot hagynak a szervezetben.A hajhullást is gyakran hozzák összefüggésbe a stresszel.A folyamatos tartós pszichés nyomás gyengíti az immun -rendszert,szív-és érrenszeri problémákat okoz.Általában a megterhelő periódust követően 2-3 hónap elteltével jelentkeznek azok a  nyomok amit a stressz hagy a szervezeten.

A hajtépkedés,vagy trichotilománia

Ennek a sajátságos kóros magatartási formának lelki háttere van.A szokás fiatal korban kezdődik és lassan rituálissá válik. Amennyiben nem átmeneti jelenségről van szó legjobb pszichológushoz   fordulni.

GYÓGYSZEREK

Bizonyos gyógyszerek az arra érzékeny egyéneknél hajhullást okozhatnak.Célszerű elolvasni a készítmény használati utasítását az alkalmazásával járó mellékhatásokról.A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány készítményt amely hajhullást okozhat:

  • fogamzásgátlók
  • szívgyógyszerek
  • antidepresszánsok
  • gyulladáscsökkentők
  • anabolikus szteroidok
  • vérnyomáscsökkentők
  • koleszterincsökkentők  

Rosszindulatú daganatok gyógyszerei

A daganatos   megbetegedéseknél alkalmazott kemoterápiás kezelések mellékhatásaként  gyakori  a hajhullás.A rákellenes szerek a gyorsan osztódó sejtekre hatnak.Sajnos a hatás nem szelektív és az egészséges sejtek is károsodnak.Mivel a hajhagymában lévő matrix sejtek is a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak az osztódásuk ezeknek is blokád alá kerül.Ennek következtében a hajszálak elvékonyodnak és kihullanak.A haj elvesztése ilyenkor csak átmeneti jellegű.A kezelések megszünése után a haj újra kinő.A hajszálak ilyenkor vastagabbak és esetleg göndörek lesznek.Esetenként a szinük is megváltozhat.

A kemoterápiás kezeléskor kerülni kell a hajzat erős fésülését,haj-szárító,vagy göndörítő használatát.Ajánlatos ilyenkor a 3-5 naponkénti hajmosás,gyengébb és fehérjedús samponnal.A fejet fokozottan kell óvni a napsugártól és a hidegtől.Szükség esetén paróka viselése is indokolt.

HIÁNYOS TÁPLÁLKOZÁS

A mai zaklatott világban mindenki rohan valahová,rendszerint a pénz után futunk.Ilyenkor nem nézzük,hogy mit és mennyit eszünk,rendszerint gyors éttermekben oltjuk el az éhségünket. Többnyire sokat és rossz összetételű táplálékot fogyasztunk. Nézzünk meg néhány olyan alapvető hibát ami hajhulláshoz vezethet.

A fehérjehiányos táplálkozás

Ez azoknál fordulhat elő akik szélsőségesen kevés fehérje mennyiséget fogyasztanak hosszabb időn keresztül (pl vegetárianusok). Különösen a kéntartalmú aminosavak hiánya okoz zavart a haj keratinfehérje kéződési folyamatában.Fehérje alultápláltság esetén a szervezet megpróbál takarékoskodni a fehérjeháztartásban és ez azzal is jár,hogy a növekvő szakaszban lévő hajszálakat pihenő fázisba állítja át.Ez eredményezheti a tömeges hajhullást.A folyamat ilyenkor szerencsére visszafordítha- tó és a tápanyagellátás normalizálódásával a hajnövekedés is regenerálódik.

A vitamin és nyomelemellátás.

A  vitaminhiány és nyomelem alultáplálás esetén  a két tápanyagcsoport hiánya is elősegítheti a hajhullás létrejöttét.A  vitamin és nyomelemellátás rendezése legtöbbször nem hoz megoldást a hajhullás megszüntetésében.Ettől függetlenül tekintsük át,hogy mely hatóanyagok hiánya okozhat  hajvesztesé-
séget.

A B-vitamincsoportba tartozó biotin (H-vitamin) az anyagcserén keresztül befolyásolja a haj ,a köröm,a bőr állapotát.Hiánya levertséget,bőrgyulladást,hajhullást okozhat.Természetes forrásai: a sörélesztő,tojássárgája,máj ,diófélék.

A cink mint enzimalkotó erősíti az immunrendszert,óvja a bőr és a haj állapotát,szerepe van a növekedésben,a fehérjeszintézisben. Hiányában étvágytalanság,bőrproblémák,hajhullás alakulhat ki. Természetes forrásai:hús, búzacsíra,tökmag,napraforgó.

A jód a pajzsmirígy anyacserét szabályozó tiroxin hormonjának fontos komponense. Hiányában golyva,a szellemi képesség romlá-sa,fáradtság,hajhullás jöhet létre.Forrása:a tengeri hal,tengeri moszatok,jódozott konyhasó,jódban gazdag területen nőtt növények.

A vas a mioglobin és a hemoglobin képzéséhez kell.Hiányában vashiányos vérszegénység alakulhat ki.Ennek jelei:fáradékony-ság,gyengeség,hajhullás,légszomj.szívdobogás.Természetes forrásai:hús,hal,aszalt gyümölcs,dió,zabpehely,zöld levélzöldsé-
gek.

Az  A-vitamin a hámvédő vitamin.Fontos szerepe van a bőr,a fogak, a csontok épségének a megőrzésében,a látásban,az immunrendszer erősítésében.Túladagolása fejfájást, fáradtságot, száraz bőrt,  hajhullást,májkárosodást okoz.

A szelén antioxidáns,rákmegelőző hatású nyomelem.Túlzott bevitele hajhullást okozhat.Természetes forrása:a hús,búzacsíra,  dió,barna rizs.

A rossz minőségű kozmetikai szerek használata,a túlzott mértékű hajápolás is okozhat hajhullást.A kíméletlen hajviselet,a lófarok,az afrofonat is megviselik,tönkre teszik a haj szerkezetét.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.