Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szervezet méregtelenítése

2009.01.16

A mai civilizált életmód egyik káros jelensége,hogy a szervezetbe különböző úton káros,toxikus anyagok kerülnek.Ezek fölöslege sen terhelik a méregtelenítő szerveket, az anyagcserét és rongálják az egészségi állapotunkat.A mérgező anyagoknak két tipusát különböztetik meg :az elkerülhetetlen anyagokat ,mint a:víz,a táplálék,a levegő az elkerülhető anyagok ,mint a kávé, cigi, tartósító szerek,alkohol,cukor,adalékanyagok,üdítőitalok,finomított liszt, telí tett zsírok, minősítetlen élelmiszerek,festékanyagok,aromák . A túlzott egészségtelen táplálékfelvétel szintén toxikus hatású.

A kúrák megkezdése előtti alapszabályok

  1. Olyan tisztítókúrát válasszunk ami korábbi életmódunkhoz képest előrehaladást jelent.Ne vigyük túlzásba a méregtelenítést.Kezdőknek ajánlatos az egy napos kúra.
  2. A kúra megkezdése előtt végeztessünk általános kivizsgálást és kérjük ki a háziorvos véleményét.
  3. Jól időzítsük a kúrát,a munkarendünkhöz és az egyéb programokhoz.
  4. Léböjt kúra alatt ne fogyasszon alkoholt és ne végezzen erős fizikai munkát,vagy sportot.
  5. Több egymást kiegészítő módszert is alkalmazhat egyszerre pl.böjt,szauna,masszázs,mozgásterápia.
  6. Mentálisan is rá kell hangolódni a kúrákra.
  7. Böjt után fokozatosan térjen vissza a teljesértékű táplálkozás ra.

A méregtelenítés folyamata

Méregtelenítésnek nevezik azt a folyamatot amely során elősegítik ,hogy a szervezet kiválassza a benne felhalmozódott méreganya gokat.

Szakaszai:                                                                       1.Tehermentesítés:a tápanyagbevitel csökkentése(diéták,böjt).       2.Mobilizálás:a lerakódott salakanyagok felszabadítása (szauna,  sport,légzőgyakorlatok) .                                                                               3.Kiválasztás:a kiürülés serkentése,támogatása(hashajtás,fokozott folyadékbevitel)

A méregtelenítő szervek

A máj

Az anyagcsere folyamatok központja,a méreganyagok feldolgozá sának ,detoxikálásának a szerve.Az általa termelt epe a zsíremész téshez nélkülözhetelen,de mérsékeli a koleszterin szintet is.A szív és a belek irányából érkezik hozzá a vér.A felszívódott tápanyagok kal a májba érkező fölösleges komponenseket a máj megszűri és a veséhez továbbítja kiválasztás  végett.                                                        Méregtelenítése:máriatövis,csalán,iglice,gyógyteakeverék,hashajtás, éhgyomorra elfogyasztott egy evőkanál oliva, tökmag, napraforgó. lenmag,vagy máriatövis olaj,illetve ezek keveréke.

A vese

Feladatát képezi ,hogy az anyagcsere folyamán keletkező salakanyagokat, felesleges vizet,ásványi sókat a vérből kiválassza és a szervezetből eltávolítsa.                                                                      Méregtelenítése:megnövelt folyadékbevitel,lénap tartása.

A tüdő  

Kiválasztó szervként működik,hiszen a májat elhagyó emésztő-traktusból származó vér szűrője.A belégzés során    oxigént juttat  a sejtekhez és kilégzéskor eltávolítja a széndioxidot  a szervezet ből.                                                                                                                       Méregtelenítése:légző gyakorlatokkal,jógával,légzésterápiával ,  sporttal.

A bőr 

Rendkívül sokrétű a szerepe.Védi a szervezetet minden káros anyag (baktérium,UV sugárzás,vírus,gomba stb)behatolásával szemben.Fontos szerepe van a hőszabályozásban,a vízforgalom ban,a kiválasztásban,a "harmadik vese" szerepét tölti be.                   Méregtelenítése:szauna,fürdők,sport,masszázsok,pakolások,borogatá- sok,vitaminok.

A belek

Vékony és vastagbél szakaszra tagolódik.A mintegy 6 méter hosszú vékonybél az emésztés és a felszívódás  tere.A megemész tett tápanyagok a bélfalon keresztül az átalános nyirok- és vérke ringésbe jutva a májba kerülnek,ahol az intermediér anyagcsere folyamán hasznosulnak.A bélflóra (baktériumok és gombák) a vékonybél utolsó szakaszában és a vastagbélben található. Kedvező (szimbionták),közömbös és káros változatai ismertek.A bél az immunrendszer egyik legfontosabb szerve.A baktériumok és a gomba fajok összetétele  a felvett tápanyagtól ,az elfogyasztott gyógyszerektől, a tartósító szerektől függően változnak.A vékony bél perisztaltikus mozgásának a hatására a béltartalom a vastagbél felé halad és a vízfelszívódás miatt besűrűsödik.A táplálék emészt hetetlen része és a kiválasztott toxinok a bélsárral távoznak a szer vezetből.                                                                                                  Méregtelenítése:székletürítéssel,böjttel,gyógyteákkal,epehajtással, beöntéssel,hashajtással történhet.

 A méregtelenítési módszerekről szóló részletes ismertető a www.termeszetgyogyaszat-3.eoldal.hu oldalon megtalálható!